Koncepcja rozwiązania modelowego dla systemu bezpieczeństwa publicznego dużej aglomeracji miejskiej - Rycaj-Pilipczuk, Anna (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2021)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest przedstawienie koncepcji rozwiązania modelowego dla systemu bezpieczeństwa publicznego aglomeracji monocentrycznej i policen-trycznej. Biorąc pod uwagę uwarunkowania bezpieczeństwa dużej aglomeracji miejskiej przyjęto jeden uniwersalny schemat organizacji Policji. Jej funkcjonowanie w oparciu o określone formy i metody ogranicza do pewnego stopnia autonomię komendantów Policji w kształtowaniu bez-pieczeństwa stosownie do specyfiki i wewnętrznych uwarunkowań społeczno-organizacyjnych danej aglomeracji. Spośród dostępnych metod badawczych wykorzystano w szczególności me-todę obserwacji uczestniczącej. Niemniej jednak podstawową metodą naukową pozyskania da-nych empirycznych był sondaż diagnostyczny. Ponadto w artykule zaprezentowano opinię poli-cjantów na temat przeniesienia rozwiązań z aglomeracji warszawskiej do innych aglomeracji w Polsce. Przedstawiono autorską propozycję koncepcji rozwiązania modelowego dla systemu bezpieczeństwa publicznego dużej aglomeracji miejskiej.