Wyzwania wobec korytarzy lądowych projektu ‘Jeden Pas, Jedna Droga’ - Śliwa, Zdzisław (De Securitate et Defensione. O Bezpieczeństwie i Obronności, 2021)
Celem artykułu jest analiza stanu oraz wyzwań związanych z korytarzami lądowymi promowanej przez Chiny, wizjonerskiej koncepcji „Jeden pas, jedna droga”. Jej znaczenie wiąże się z globalnym zasięgiem, stwarzając duże możliwości rozwoju zaangażowanych państw. Ocenia się, że projekt będzie kontynuowany, mimo że istnieją poważne przeszkody w relacji do poszczególnych korytarzy lądowych. W artykule wykorzystano badania jakościowe w oparciu o dostępne oficjalne dokumenty i dane związane z projektem stosując metody analizy, syntezy, analizy danych zastanych i badań porównawczych. Dane ilościowe wykorzystano w odniesieniu do studium przypadków. Artykuł umożliwi percepcję stanu i problemów w relacji do poszczególnych korytarzy lądowych oraz całej koncepcji w zakresie bezpieczeństwa i interesów narodowych.