(untitled) (Conversatoria Linguistica, 2025)
Celem artykułu była próba przedstawienia profilu sportowego Hiszpanii na podstawie publikacji w „Gazecie Wyborczej” w okresie przedpandemicznym 2019–2020. Przy pomocy metody profilowania Bartmińskiego wyznaczono najpopularniejsze cechy przypisywane badanemu państwu w tekstach sportowych wybranego medium. Wyjaśniono również znaczenie poszczególnych określeń oraz zwrócono uwagę na sposób ich wprowadzania.