Przegląd wybranych rodzajów faz stacjonarnych stosowanych w chiralnej chromatografii gazowej - Miciak, Agata; Boczkaj, Grzegorz (Camera Separatoria, 2017)
Niniejsza praca zawiera przegląd literatury dotyczącej faz stacjonarnych stosowanych do rozdzielania mieszanin związków optycznie czynnych za pomocą techniki chromatografii gazowej. Oprócz faz stacjonarnych komercyjnie dostępnych, tj. pochodne aminokwasów, cyklodekstryny oraz fazy wykorzystujące chelaty metali w pracy scharakteryzowano również nowe – ostatnio opublikowane rozwiązania.